domingo, 15 de septiembre de 2013

Why not?



Article que m' ha publicat la versió francesa  (http://fr.helpcatalonia.cat/2013/09/et-pourquoi-pas.html)  de helpcatalonia.cat avui diumenge 15 de setembre:

 
El països bàltics han pres una importància insospitada en el procés d’ emancipació catalana. Després de la Via Catalana organitzada per l’ ANC el passat Onze de Setembre i inspirada en la Via Bàltica (duta a terme el 29 d’ agost de 1989 entre Vilnius i Tallin passant per Riga), les declaracions del Primer Ministre de Letònia, Valdis Drombovskis, a l’ ACN han suposat les primeres declaracions d’ un líder internacional obrint la porta al reconeixement d’ una Catalunya independent.
Valdis Drombovskis, que forma part del Partit Popular europeu i és primer ministre de Letònia desà 2009, ha destacat que les imatges de la Via Catalana han significat un “missatge molt poderós” i al qual “s’ ha de prestar atenció”. Preguntat si Letònia reconeixeria una Catalunya independent, afegeix que si “el procés és legítim, per què no?”. A més el polític letó reconeix que en el si de la UE s’ està tractant que passaria amb Escòcia i Catalunya en cas d’ independència.

Les declaracions del premier letó arriben un dia després que la portaveu de la Comissió Europea (Pia Arehnkilde) a preguntes dels mitjans de comunicació tornés a repetir que el procés català és un “afer intern del Regne d’ Espanya” com tantes altres vegades s’ ha repetit des de Brussel·les i són les primeres manifestacions d’ un líder estranger parlant del possible reconeixement d’ un Estat català.
S’ ha de tenir en consideració quan arriben aquestes declaracions i que qui parla és el Primer Ministre d’ un Estat membre de la UE. En relacions internacionals (i per tant en diplomàcia) és difícil creure en les casualitats i tot està molt pensat, recordem per exemple les contradiccions en que va caure Vivianne Reading (UE) les setmanes posteriors al 11 de setembre de 2012 i com des de llavors les declaracions al respecte van totes en el mateix sentit de remetre a “l’ afer intern espanyol”.

Les paraules de Drombovskis són força importants ja que ens demostren que el cas català és un tema que està present tant a la UE com a les diferents cancelleries europees, que a Brussel·les s’ està plantejant seriosament que succeirà amb una Catalunya independent i que la Via Catalana ha sigut una imatge poderosa que ha mostrat al món la voluntat d’ esser dels catalans i que ha demostrat la capacitat de sacrifici i d’ organització del país, enfront a una imatge d’ insolidaritat econòmica que s’ havia generat entre alguns sectors al començament del procés i quan bàsicament tot el que transcendia dels motius de Catalunya per independitzar-se eren de caire econòmic.

També és significatiu que un membre del mateix partit europeu que el partit de govern espanyol (Partit Popular Europeu) hagi estat el primer en fer unes declaracions on no es defuig de la resposta el que podría ser vist com una mena d’ aixecament del veto per part d’ algun dels països líders de la UE respecte a aquest tema o fent política ficció fins i tot una fórmula bastant utilitzada en diplomàcia i on un altre país per sondejar indirectament l’ escenari ho fa per mitjà, en aquest cas, del premier letó.

Sigui com sigui són unes declaracions importants pel que deixen entreveure i perquè trenquen amb la dinàmica habitual, Catalunya comença a ser vista com un possible actor. I així s’ ha agrait fent TT Mundial durant uns minuts #ThankYouLatvia

No hay comentarios:

Publicar un comentario