lunes, 2 de junio de 2014

Quan èrem republicans... espanyols

Ara m' enrecordo quan tenia 16 anys i just començava  a interessar-me per la política. M' enrecordo de com de clara tenia la resposta a la pregunta sobre quina era la meva ideologia. "Republicà d' esquerres" deia i folrava la meva carpeta amb enganxines de la tricolor espanyola... Uns anys més tard i després d' interessar-me per la història del meu país, afegia "federalista" a la resposta.

Quan ets jove i idealista unit a que no has conegut res més l' encant de la II República Espanyola és difícil de combatre: Machado, Lorca, Hernández... La il·lusió d' un poble el dia 14 d' abril després de segles de foscor monàrquica, l' educació, la reforma agraria, les llibertats personals... La República va ser un gran moment per a Espanya que va acabar com va acabar. Però per a Catalunya? Sempre ens han venut la República com la recuperació del nostre autogovern després de 1714 però ens van callar la traició que va patir Macià el mateix 14 d' abril quan va proclamar la República Federal. Tampoc es parla gaire del que va fer el govern republicà amb la voluntat popular expressada a les urnes pel poble català a favor de l' anomenat Estatut de Núria. A Companys, els republicans espanyols mai el van perdonar els fets d' octubre i va acabar a la pressó amb la resta del Govern de Catalunya. I si parlem de modernització del país potser que a Catalunya mirem una mica més enrere: la Mancomunitat.

Avui hem despertat amb la notícia de que Juan Carlos de Borbón abdica a favor del seu fill, el que serà Felip V d' Aragó i VI de Castella. Ràpidament han sortit els tercerviistes i els federalistes a fer un crit d' esperança en una barreja poc nítida entre monarquia i república espanyola. Davant la situació que viu Catalunya i la pròpia Espanya els que estan desesperats donat que veuen el seu castell s' enfonsa ens han fet crides a abraçar les causes monàrquiques o republicanes. La causa d' Espanya en definitiva. Però com a català ha existit gaire tracte entre Monarquia i República Espanyola en quant al respecte a la nostra nació? Cap ni un, totes dues formes de govern han actuat sempre com topall de la voluntat d' esdevenir Estat dels catalans. Totes dues sempre s' han manifestat en contra del que ha expressat la voluntat popular catalana. Per això que no esperin de mi que mogui un dit per una República d' arrel castellana a Espanya ni tan sols per una pseudo República Federal que a Espanya ningú es creu. Tampoc que esperin de mi cap recolzament a un Borbó per molt que faci gestos cara a la gal·leria com parlar català quan ve al país. Primer perquè soc republicà de convicció i segon perquè ja decidiré properament entre Monarquia i República el proper dia 9 de Novembre. Entre Monarquia Espanyola o entre República Catalana, entre que em governin o governar-me. I no tinc cap mena de dubte sobre que triar...


No hay comentarios:

Publicar un comentario